Haptotherapie voor volwassenen

Haptotherapie kan zinvol zijn voor:
  • Chronische pijn
  • Overbelasting / overspannenheid
  • Burn-out
  • Depressieve klachten
  • Problemen op het gebied van emotie, intimiteit en nabijheid
  • Lichamelijke klachten met een psychosomatische achtergrond
  • Onverwerkte trauma’s
  • Faalangst en onzekerheid in privé- en/of werksituaties
  • Moeite met veranderingen

Behoefte aan aanraking

Volwassenen kennen, net als kinderen, een grote behoefte aan aanraking. Ook voor volwassenen is aanraken van levensbelang. Je kunt echter verwijderd zijn van je gevoel, bijvoorbeeld door overbelasting, pijn of een burn-out. Je lichaam zal zich dan verharden en pantseren om dit gevoel buiten te houden. Dit proces kan langzaam en onbewust plaatsvinden en kan tot gevolg hebben dat je letterlijk je eigen lijf niet meer kan voelen. Je zult bijvoorbeeld niet in staat zijn om grenzen te (her)kennen of je eigen wil te volgen. Contacten met je naasten lopen dan stroef en moeizaam en dit kan je depressief en/of eenzaam maken.

Onder volwassenen is de aanrakingstaal vaak al wat verouderd en versloft. We zijn niet meer gewend om fysiek getroost of gerustgesteld te worden en het voelen van ons eigen lichaam is ondergeschikt. Als volwassenen ben je vaak niet meer in staat om naar je eigen lichaam te luisteren, ons denkvermogen heeft de overhand. Je vergeet bijvoorbeeld te genieten van je bewegingen, luistert niet naar je lichaamssignalen, omdat het niet uitkomt. Je stopt gevoelens weg, omdat je praktisch en efficiēnt moet zijn. Dit kan ertoe leiden dat je je ontevreden, moe en ongehoord voelt. Relaties kunnen verstoord raken en fysieke en psychische klachten kunnen ontstaan of verergeren.

Volwassenenhaptonomie geeft de mogelijkheid om de beperkende invloed die het niet-in-contact-zijn met je lichaam heeft op jouw zelfvertrouwen en ontwikkeling op te lossen. Via direct contact tussen jou en de therapeut leer je om weer naar je eigen lichaam te luisteren en jouw hulpvraag onder ogen te zien. Via de haptonomische behandelingen maak ik duidelijk waar je spanning vasthoudt en hoe je die kan loslaten.

Ten behoeve van de implementatie van deze ervaringen maak ik, indien wenselijk, ook gebruik van o.a.: Aandachtsgerichte Cognitieve Therapie (ACT), Focusing volgens Gendlin, de kernkwadranten van Ofman en huiswerkoefeningen om de exposure te bevorderen.